”A true litigation powerhouse."

LEGAL 500 2024

”Extensive experience and impeccable knowledge when it comes to litigation.”

IAM Patent 2023

”A close-knit team of experts. The robust group strives for the best, provides a bespoke service and is dedicated to its clients."

WTR 1000 2024

”Outstanding litigation boutique with market-leading expertise across the IP spectrum."

CHAMBERS 2o24

Sandart är en affärsjuridisk advokatbyrå med expertkunskap inom främst tvistlösning och immaterialrätt. Vi ger också råd och företräder våra klienter i avtalsrättsliga, marknadsrättsliga och regulatoriska ärenden.

Byråns styrka ligger i vår samlade juridiska expertis och omfattande erfarenhet samt i vår ständiga ambition att sätta oss in i och förstå de affärsmöjligheter och utmaningar som våra klienter ställs inför.

Sandart är sedan många år högt rankat hos flera internationella advokatguider, bl.a. Chambers and Partners, Legal 500, IP Stars (Managing IP), IAM Patent 1000 och WTR 1000.

Verksamhetsområden

Immaterialrätt

Sandart har under mer än ett halvt sekel framgångsrikt biträtt klienter i immaterialrättsliga frågor. Vi arbetar inom alla immaterialrättsliga områden: patent, upphovsrätt, mönster (design), varumärken och företagsnamn.

Vår erfarenhet av immaterialrättsliga tvister är både bred och djup och går långt bak i tiden. Dessutom har vi stor kunskap om och vana av immaterialrättsliga avtal. Därför rankas vi ständigt i topp bland Sveriges ledande advokatbyråer inom denna disciplin. Vår framgångsrika rekryteringsstrategi och medarbetarnas aktiva roll i immaterialrättsliga föreningar, lagstiftningsutredningar och akademin säkerställer att vi ska behålla denna ställning även i framtiden.

Våra klienter i immaterialrättsliga ärenden är huvudsakligen stora och medelstora svenska och utländska företag, särskilt inom verksamhetsområdena läkemedel, bioteknik, telekommunikation och annan högteknologi. Vi företräder även rättighetshavare till musik, konst och text. Våra klienter inom känneteckensrätten är företag av alla storlekar som vill värna sina varumärken, domännamn och andra kännetecken eller som behöver freda sig mot intrångspåståenden.

Läs mer under respektive område

Patent

Sandart rankas kontinuerligt som en av Sveriges främsta advokatbyråer inom patenträtt. Vi har omfattande erfarenhet av patenttvister.

Våra klienter är huvudsakligen stora och medelstora europeiska, amerikanska och asiatiska företag, verksamma inom olika högteknologiska branscher såsom läkemedel, bioteknik, telekommunikation, fordonsindustrin etc.. Flera av de företag vi företräder är världsledande inom sina respektive områden. Vi anlitas för att i domstol skydda företagens mest värdefulla tillgångar i form av uppfinningar. Vi bistår även våra klienter att försvara sig mot påstående om patentintrång samt erbjuder rådgivning i äganderättsliga, strategiska och regulatoriska frågor. Vidare besitter vi expertkunskap inom konkurrensrättsliga frågor som rör patent, t.ex. vid tillämpning av branschstandarder.

Våra specialister inom patenträtt har mångårig erfarenhet av omfattande svenska och pan-europeiska patenttvister. Genom ett väl etablerat nätverk av patentingenjörer har vi möjlighet att framgångsrikt biträda i rättegångar som gäller de mest komplexa tekniska områdena.

Vi är stolta över att ha fått förtroendet att agera ombud i samtliga de rättegångar i Sverige som innefattat standardväsentliga patent och konkurrensrättsliga frågor om FRAND-licensiering.

Vi ges återkommande i uppdrag att för klienters räkning koordinera arbetet med rättegångar som pågår parallellt i flera jurisdiktioner. Vår mångåriga erfarenhet av att samarbeta med utländska advokatbyråer  från exempelvis Tyskland, Storbritannien, Frankrike och övriga Norden gör att vi kan medverka till att säkerställa att klienten ges förstklassig hjälp i de länder där tvisten prövas.

Vårt UPC-team: Sandart har sedan många år tillbaka aktivt följt hur UPC-systemet växt fram och våra specialister har återkommande föreläst om olika aspekter i det nya systemet. Vi var därför mycket glada över att, samma dag som UPC startade upp, få vara delaktiga i att väcka den allra första talan vid den nordisk-baltiska regionala avdelningen, den enda UPC-domstol med engelska som exklusivt processpråk. Sedan dess har vårt UPC-team – som innefattar ett betydande avtal registrerade UPC-ombud – fått förtroendet att agera ombud i majoriteten av alla de mål som inletts vid den nordisk-baltiska regionala avdelningen. Vi har även haft förmånen medverka som ombud vid en av de första förhandlingar som hölls vid överinstansen (the UPC Court of Appeal). Vårt intensiva arbete med UPC-tvister gör att vi har kommit att förfoga över djupa kunskaper på området. Vi är övertygade om att vår spetskompetens ger våra klienter ett försteg vid de UPC-förfaranden vi deltar i.      

Vår ambition är att vara förstahandsvalet i Sverige för innovativa företag som söker bästa möjliga rådgivning i komplicerade patenttvister vid såväl svenska domstolar som UPC.  

Varumärken & Företagsnamn

Vi är specialister inom juridik som rör varumärken och företagsnamn. Sandart rankas som en av Sveriges ledande advokatbyråer inom detta område i flera internationella advokatguider.

Varumärken och företagsnamn är bland de värdefullaste tillgångarna i många företag. Varumärken kan skyddas genom registrering i Sverige och i hela EU. Det svenska rättsliga skyddet för företagsnamn överensstämmer med det varumärkesrättsliga skyddet i många avseenden. Det är vanligt att en tvist handlar om både varumärken och företagsnamn och det korsvisa skyddet dem emellan. Tvister om varumärken och företagsnamn kan också röra domännamn för hemsidor.

Sandart har framgångsrikt företrätt klienter i tvister om varumärken och företagsnamn i ett stort antal rättegångar. Vi agerar som ombud inför svenska domstolar, Patent- och registreringsverket (PRV), Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO), Tribunalen och EU-domstolen. Dessutom upprättar vi avtal som rör varumärken, företagsnamn och domännamn. Vi deltar också i lagstiftningsarbete beträffande varumärken och företagsnamn.

Upphovsrätt

Vi är experter på upphovsrätt och vår byrå rankas kontinuerligt som ledande i Sverige inom området.

Upphovsrätt är ett komplext och betydelsefullt rättsområde, särskilt i dagens informationssamhälle och i digitaliseringens och AI-utvecklingens framväxt. Upphovsrätt och närstående rättigheter täcker mer än traditionella verk som litteratur, musik och design och aktualiseras även vid mjukvaror, appar, webbplatser, databaser, och mer.

Sandart erbjuder expertrådgivning för att skydda och optimera dina upphovsrättsliga tillgångar. Vi bistår vid exploatering och förvärv av rättigheter och företräder klienter inför domstol i alla slags upphovsrättsliga frågor.

Sandart har under flera decennier varit involverad i att driva rättsutvecklingen framåt. Vi har agerat ombud vid några av de mest uppmärksammade rättegångarna i Sverige inom upphovsrättens område och har företrätt klienter i komplicerade upphovsrättsliga tvister både inför Högsta domstolen och EU-domstolen.

Vi hjälper till med att identifiera skyddade verk och tillgångar, maximera skyddsmöjligheter, öka licensintäkter, skydda mot intrång och minimera legala risker. Våra experter har djupgående kunskap inom flera skyddsformer och med vår långa erfarenhet arbetar vi strategiskt med våra klienter för att öka konkurrensfördelar.

Vi förhandlar och utformar upphovsrättsliga avtal och är väl förtrogna med det upphovsrättsliga regelverket. Upphovsrätten är speciell på så sätt att den innehåller särskilda regler, vilka ibland är tvingande och i vissa fall har sin grund att skydda den enskilda upphovsmannen. Våra jurister har djup förståelse för dessa regler och även andra områden som ofta angränsar till upphovsrätten, yttrandefrihet, konkurrensrätt, konsumenträtt och dataskyddsregler.

Vi erbjuder även stöd vid rättstvister och rådgivning för att undvika kostsamma konflikter. Om det är möjligt att hitta en utomrättslig lösning hjälper vi till att nå ett förlikningsavtal. Går inte det har vi stor erfarenhet av upphovsrättsliga domstolstvister. Sandart har agerat som ombud flera uppmärksammade rättegångar på området.

Våra klienter återfinns i flertalet kreativa och tekniska branscher såsom musik, konst, design, litteratur, IT, media och telekom. Vi bistår både privata och offentliga aktörer och har särskilt omfattande kompetens inom kollektiv förvaltning. Vi har bl.a. drivit ärenden och mål om lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi medverkar ofta som experter och medverkar i lagstiftningsarbete på upphovsrättens område, exempelvis när det gäller implementeringen av det s.k. Digital Services Market Direktivet (”DSM”) och anlitas även regelbundet som föreläsare bla vid landets universitet. Våra jurister har också skrivit flera artiklar på området, exempelvis i landsöversikter över upphovsrätten och om vissa inskränkningar i upphovsrätten.

Vår ambition är att vara förstahandsvalet för klienter som behöver spetskompetens inom upphovsrättslig löpande rådgivning och tvist.

Design & Mönsterskydd

Sandart tillhandahåller expertkunskap inom design och mönsterrätt.

Design – produkters utseende – kan skyddas genom mönsterregistrering (mönsterrätt). I vissa fall kan en produkts design även skyddas som brukskonst enligt upphovsrättslagen.

Som en av de ledande advokatbyråerna på området har vi lång erfarenhet av att företräda designskapare och företag i alla frågor som rör skyddet för produkters utseende. Vi tillhandahåller strategisk rådgivning, företräder klienter i rättegångar och upprättar avtal som rör design och mönsterrättigheter.

Företagshemligheter

Sandart biträder klienter med att skydda och förhindra missbruk av företagshemligheter.

Företagshemligheter är för många företag de mest värdefulla tillgångarna. Sandart tillhandahåller strategisk rådgivning samt upprättar avtal som rör företagshemligheter. Vi företräder också klienter i tvister om företagshemligheter i domstolar och skiljeförfaranden.

Tvistlösning

Sandart är en advokatbyrå specialiserad på tvistlösning. Vi har omfattande erfarenhet av att hantera komplexa kommersiella tvister i domstol samt i nationella och internationella skiljeförfaranden.

Vi har en heltäckande expertis och biträder klienter i kommersiella tvister inom många olika branscher och verksamhetsområden, bland annat försäkring, energi, industri, media, IT/Tech, entreprenad, infrastruktur, företagsförvärv, finansiella tjänster samt distribution och transport.

Vi företräder klienter i nationella och internationella skiljeförfaranden och har stor erfarenhet från flertalet större skiljedomsinstitut, bland annat SCC, ICC, VIAC, ICSID och LCIA samt ad hoc-förfaranden. Flera av våra advokater utses också regelbundet som skiljedomare. Vi har även stor erfarenhet av att biträda klienter i skiljeförfaranderelaterade mål vid domstol såsom klandermål och verkställighetsärenden.

Vi företräder även regelbundet klienter i alla typer av kommersiella tvister i allmän domstol. Byråns advokater har företrätt klienter i flera högprofilerade mål och har varit ombud i ett flertal mål i Högsta domstolen.

Vi är också ombud i regulatoriska processer och förvaltningsrättsliga förfaranden. Vi har särskild erfarenhet av att hantera denna typ av ärenden på energiområdet där vi regelbundet företräder såväl svenska som utländska energibolag och andra aktörer inom energisektorn inför domstolar och andra myndigheter. Vår erfarenhet omfattar både traditionella och förnybara energislag.

KOMMERSIELLA AVTAL

Rådgivning inför och i samband med genomförande av affärstransaktioner kräver erfarenhet från och kunskap om det område transaktionen rör. Fast förankrat i våra kärnområden parat med gedigen avtalsrättslig kompetens och en strävan att alltid ge ’affärsnytta’ hjälper vi våra klienter att genomföra affärstransaktioner av olika slag.

Många av våra klienter är teknik- och innovationsintensiva företag och organisationer som anlitar oss för rådgivning kring avtal och kommersialiseringsbeslut som kräver immaterialrättsliga överväganden. Sådana överväganden krävs i regel alltid vid licens-, distributions- och samarbetsavtal, forsknings- och utvecklingsavtal samt vid avtal inom IT och telekom.

På motsvarande sätt anlitas vi ofta av företag verksamma inom media-, reklam-, dataspels-, och underhållningsbranscherna för avtalsfrågor och annan rådgivning där byrån under många år har byggt upp omfattande kunskap och erfarenhet.

Avtal och affärstransaktioner berör ofta bolagsrätten på ett eller annat sätt, t.ex. när ett nytt bolag ska bildas eller nya delägare ska beredas inträde i ett redan befintligt bolag. Vi biträder våra klienter med bolagsrättslig rådgivning och i samband med aktieägaravtal, nyemissioner och optionsprogram, inte minst inom branscher där immateriella rättigheter står i fokus.

MARKNADSRÄTT

Sandart bistår regelbundet med marknadsrättslig rådgivning och i marknadsrättsliga tvister mot konkurrenter och myndigheter.

Våra klienter återfinns inom alla slags branscher, såväl inom B2C som B2B. Flera av våra klienter är verksamma på reglerade marknader där särskilda krav ställs på produkterna och marknadsföringen. Ofta deltar vi redan på planeringsstadiet vid nya reklamkampanjer och produktlanseringar, för att på ett konstruktivt sätt bidra till att reklamen och produktutformningen följer gällande regelverk. Vid hjälper klienter i kontakter med Konsumentverket och andra myndigheter liksom vid tvister i domstol och hos Reklamombudsmannen (RO).

Med många av våra klienter arbetar vi förebyggande för att undvika marknadsrättsliga problem. Vi fungerar i sådana sammanhang som bollplank när det gäller exempelvis miljöpåståenden, prispåståenden, jämförande reklam, marknadsföring genom influencers och affiliates och s.k. redaktionella annonser. Eftersom vi också har stor erfarenhet av prövning hos myndigheter och domstolar har vi en god känsla för bedömning av risker och vilken typ av bevisning som kan komma att krävas vid en eventuell prövning. När det gäller förebyggande arbete kan vi också hålla föreläsningar för företagets kommunikationsavdelning samt ta fram interna riktlinjer som underlättar för företagets medarbetare att utforma marknadsföringen enligt lagen.

Om företaget har blivit kontaktat av Konsumentverket, exempelvis rörande marknadsföring eller produktsäkerhetsfrågor, kan vi bistå i kontakten med verket. Vi kan hjälpa till med att försöka hitta en lösning utan domstolstvist, om så önskas. Om det inte är möjligt utan Konsumentombudsmannen (KO) utfärdar ett föreläggande eller väcker talan mot företaget har vi stor erfarenhet att företräda klienter mot KO vid Patent- och marknadsdomstolarna.

Vi hanterar också varningsbrev från eller till konkurrenter i marknadsrättsliga frågor. Om det är möjligt att hitta en utomrättslig lösning hjälper vi till att nå ett förlikningsavtal. Går inte det har vi stor erfarenhet även av marknadsrättsliga domstolstvister mot konkurrenter och andra i Patent- och marknadsdomstolarna.

Vi hjälper också till vid anmälningar mot företagets marknadsföring hos Reklamombudsmannen (RO) och är väl insatta i ICC: regelverk som RO tillämpar.

Många av våra klienter är verksamma på hårt reglerade marknader, t.ex. livsmedel, alkohol, nikotin och kosmetiska produkter. Vi är vana vid att hantera de utmaningar detta medför när det gäller särskilda EU-rättsliga regelverk och myndighetsföreskrifter och vi har också erfarenhet av kontakter med de myndigheter som kan involveras samt att driva tvister i administrativa domstol i sådana frågor.

Vi kan också bistå företag och organisationer med remissvar och andra åtgärder i samband med lagförslag som berör verksamheten.

Våra jurister anlitas ofta som föreläsare i marknadsrättsliga frågor hos organisationer och vid universitet och har skrivit flera artiklar på området, exempelvis om genomsnittskonsumenten och ansvarsfrågor inom marknadsrätten.

REGULATORISKT

Sandart biträder regelbundet klienter i frågor som rör reglerade produkter och tjänster såsom läkemedel, medicintekniska produkter, kosmetiska produkter, livsmedel och alkohol samt i frågor relaterade till dataskydd och integritet. Sandart har även omfattande erfarenhet av att biträda klienter i regulatoriska frågor inom energisektorn.

Vår erfarenhet av regulatoriska frågor kring reglerade produkter som exempelvis läkemedel, medicintekniska produkter, kosmetiska produkter, livsmedel och alkohol är bred och kan röra t.ex. marknadsgodkännanden och tillstånd, marknadstillträde, parallellimport och produktregler. Vi har även lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör märkning samt hälso- och näringspåståenden för produkter. I dessa sammanhang biträder vi också våra klienter i tvister mot myndigheter och konkurrenter.

Vår expertis på det regulatoriska området omfattar även rådgivning i frågor relaterade till dataskydd och integritet. Vi bistår klienter med analyser och framtagande av rutiner för att uppnå regelefterlevnad, bland annat i förhållande till dataskyddsförordningen (GDPR), granskning och upprättande av avtal samt vid tillsynsärenden och i tvister.

Inom energisektorn har vi omfattande erfarenhet av att biträda såväl svenska som utländska energibolag och andra aktörer på energimarknaden i olika regulatoriska frågor innefattande tillståndsprövningar, nätanslutningar, intäktsramar och regelefterlevnad. Vår rådgivning omfattar även förhandling och upprättande av olika typer av kommersiella avtal som berör branschen, såsom samarbets-, leverans- och distributionsavtal. Vi hjälper även till i strategiska frågor och bistår med rättsligt stöd i lagstiftningsfrågor samt företräder klienter inför myndigheter och domstolar i samband med tillsynsärenden och tvister.

Vi är Sandart

AMANDA GHANBARI LUNDBERG

AMANDA GHANBARI LUNDBERG

JUR.KAND.

AMANDA KREBS GRANQVIST

AMANDA KREBS GRANQVIST

ADVOKAT/COUNSEL

ANDERS KYLHAMMAR

ANDERS KYLHAMMAR

ADVOKAT/PARTNER

ANNA BLADH REDZIC

ANNA BLADH REDZIC

ADVOKAT/PARTNER

DAN EKLÖF

DAN EKLÖF

ADVOKAT/LL.D./ SPECIALIST COUNSEL

JONAS NÄSMAN

JONAS NÄSMAN

ADVOKAT/MANAGING PARTNER

JULIA ERICSSON

JULIA ERICSSON

ADVOKAT/PARTNER

KARIN CEDERLUND

KARIN CEDERLUND

ADVOKAT/PARTNER

KARIN WESTERBERG

KARIN WESTERBERG

ADVOKAT/PARTNER

KARL GUTERSTAM

KARL GUTERSTAM

ADVOKAT/PARTNER

LINDA LANDÉN

LINDA LANDÉN

ADVOKAT/PARTNER

Nyheter